mtm_logo_rgb_zonder_tekst_vierkant.jpg mensenrechten en maatschappij

Movies that Matter - on TOUR (2023-2024)

Movies that Matter On Tour is een spin-off van het grote Movies that Matter Festival dat elk jaar in maart plaatsvindt in Den Haag.

In samenwerking met zeventien filmtheaters door heel Nederland presenteert de tour van oktober t/m mei elke maand één voorstelling van een spraakmakende fictiefilm of documentaire uit de festivalselectie. Het zijn films waarin maatschappelijke kwesties en mensenrechten centraal staan en die aanzetten tot nadenken. Daarbij verzorgt een lokale Goudse On Tour-groep telkens een inleiding of een nagesprek (of iets heel anders), vaak met een speciale gast(spreker). 

NB: Alle films in deze reeks zijn speciaal geïmporteerd en Engels ondertiteld (tenzij anders vermeld).


------
DECEMBER

do. 7 december -- Freda
De Haïtiaanse Oscar-inzending is een krachtig, levendig drama over de stand van zaken in Haïti, gezien door de ogen van een vrouw. De debuutfilm van actrice/zangeres/filmmaker Gessica Geneus zit bomvol Haïtiaanse muziek en dans en richt zich op de doortastende Haïtiaanse studente Freda. Haar geliefde Yeshua wil haar redden uit haar precaire bestaan en het geweld in het land en vraagt haar mee naar de Dominicaanse Republiek. Dat stelt haar voor hartverscheurende dilemma's.

------
JANUARI 2024

di. 16 januari -- Deep Rising
Documentaire met adembenemende, haast buitenaardse beelden onder water, ingesproken door acteur/activist Jason Momoa (Aquaman, Game of Thrones). Om de groene economie van energie te voorzien, wordt onontgonnen gebied aangeboord: de diepzee. Met de zeldzame mineralen op de oceaanbodem kunnen we dadelijk allemaal elektrisch rijden en meer. Klinkt mooi, maar de andere (vaak onvermelde) kant van de medaille is enorme schade aan ecosystemen en biodiversiteit. Officieel is de diepzee ‘gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid’ is – ofwel: eigendom van ons allemaal. Wat is de praktijk?