plafond_filmhuisfoyer.jpg Verder kijken 2

Verder kijken 2

Beste kijker, 

We zijn beland in de tweede week van onze zoektocht naar markante, expressieve beelden. Met twee nieuwe trefwoorden en een blik op het nieuwe posterplafond in onze foyer.

Inspiratie is lastig te temmen. Het komt soms wanneer u het niet (meer) verwacht. Maar geen stress: u heeft nog heel wat weken om deel te nemen. Na die van vorige week ('plezier' en 'iets doorgronden') en onderstaande twee, volgen er nog vijf weken lang woorden die op zoek zijn naar hun verbeelding. Dit zijn de twee begrippen van deze week:

trefwoord #3
Ook hiervan hebben wij, net als van 'plezier', veel op voorraad. Het zet ons regelmatig in vuur en vlam. Soms met wild enthousiasme, soms in stille bewondering. Het spoort ons aan om wat we van waarde achten, met aandacht en zorg te koesteren. En omdat we er zo vol van zijn, brengen we het liefst ook over op anderen. Bij ons draait dit om de rijkdom van de cinema, maar het kan vele onderwerpen hebben en zich op zeer verschillende manieren uiten. 

Het derde trefwoord is: passie

trefwoord #4
Van de vijver waarin je zelf zwemt heb je vaak weinig besef. Conventies en beperkingen herken je vaak pas wanneer je in een andere vijver terecht komt, waar de dingen anders zijn. Dat geldt voor een vis evengoed als voor de mens. Die ontdekking is niet perse prettig, maar heeft toch bijna altijd iets verfrissends – het prikkelt de geest. Het is wat verre reizen zo waardevol maakt. Bij afwezigheid van een vliegticket, speelt het Filmhuis graag die rol van onbekende, geestverruimende bestemming. In de filmzaal duik je 'in het donker' in die andere vijver. Om je daar te kunnen verwonderen over ongewone vertel-, beeld- en filmtradities. Waar bijvoorbeeld kleuren, objecten, tekens en gebaren een volledig andere betekenis hebben dan bij ons. En dat hoeft niet eens een ver land te zijn. Het kan ook om een straat verder gaan, om een andere tijd of om een andere generatie dan die van jou…

Het vierde trefwoord is: een (volledig) andere beeldcultuur

wist u dat…?
… wij vorig jaar op de steiger klommen om honderd platen uit het plafond van onze foyer te halen. Om deze te beplakken met filmposters maakte een van onze vrijwilligers eerst een zorgvuldige selectie uit de verzameling bewaarde filmposters. Nadat voor elke poster een geschikte, vierkante uitsnede was bepaald, werden de platen in een mooi arrangement weer teruggeplaatst. Sindsdien voelt de foyer een beetje als onze eigen cinematische Sixtijnse kapel – als je omhoog kijkt natuurlijk. Helemaal als het buiten donker wordt en het gewelf dubbel zo lang wordt in de spiegeling van de ramen – met dank aan de nieuwe zonwerende folie, die dat effect versterkt.

Overigens komt er te zijner tijd weer een plek voor de actuele filmposters (wanneer de afstandsregels verleden tijd zijn). Waarschijnlijk in de gang, aangezien de foyer inmiddels meer doorgangen dan stukken wand telt.

Vorige trefwoorden:
Verder kijken 1

Volgende twee trefwoorden:
Verder kijken 3