programma_stencil.jpg Verder kijken 1

Verder kijken 1

Beste kijker,

We gaan op pad, op weg naar de zomer en het nieuwe filmseizoen. Dat doen we zeven weken lang, in de vorm van een zoektocht naar úw beelden, bij veertien van ónze trefwoorden. De meest markante zullen in een grote collage de foyer van het Filmhuis sieren. Elke week trakteren we u bovendien in een rubriek genaamd 'Wist u dat?' op een wetenswaardigheid rondom het Filmhuis.

De woorden die we u voorschotelen vertegenwoordigen op verschillende manieren het Filmhuis. Uw ingezonden beelden hoeven echter helemaal geen relatie met ons (of zelfs met cinema) te hebben. Het enige dat telt is expressie: een beeld dat het woord pakkend illustreert. Een beeld dat, zonder enige toelichting en (dus) puur op eigen kracht, de toeschouwer weet te raken.

Omdat niet alle delen van ons brein even goed zijn geoefend, kan deze beeldvraag best een uitdaging zijn. Bij sommige woorden zal de lat wat hoger liggen dan bij andere. U heeft echter de hele looptijd van ons 'verbeeldings-traject' de tijd om uw hersenen te laten kraken.

Hier volgen de eerste twee begrippen:

trefwoord #1
Wij zelf hebben er veel van, omdat we films vertonen enorm leuk vinden. Daarbij hopen we dat elke bezoeker dit beleeft bij de gedachte aan het Filmhuis, zelfs al zijn goede films niet altijd om te lachen.

Het eerste trefwoord is: plezier

trefwoord #2
Ook al trappen we de lijst af met plezier, dat doet niks af aan de waarde die wij aan andere woorden hechten. Wij hopen dat u dankzij het Filmhuis in aanraking komt met cinema uit de hele wereld, en dat u daardoor 'verder kunt kijken'. Met film maakt u niet alleen kennis met de wereld an sich, maar leert u ook een wereld van kunst en expressie ontdekken en begrijpen. Dat gebeurt soms als proces, soms in één aha-moment.

Het tweede trefwoord is: iets doorgronden

Geef uw geest de vrije ruimte. Uw keuze moet het begrip uitdrukken, dat is waar het om draait. U mag het begrip interpreteren zoals u wil. Het bijbehorende beeld hoeft niet letterlijk te zijn, het mag ook heel abstract. Mensen in beeld is zeker geen vereiste. Het kan om een moment in de tijd gaan, of juist een proces of kwalificatie verbeelden of symbolisch, zelfs surreëel zijn. En zo kunt u de grenzen nog wel verder oprekken. Wij zijn benieuwd!

Wist u dat…?
…het Filmhuis als stichting in 1977 werd opgericht, maar een jaar eerder al opstartte vanuit de barcommissie van de NVSH aan het Regentesseplantsoen. In januari '79 verhuisden de voorstellingen naar het huidige schoolgebouw aan de Lethmaetstraat. Op een tafeltje in een lokaal met wat losse stoelen en banken stond een geleende zestienmillimeter-projector enkele keren per maand te ratelen. Later kreeg die een heuse projectiecabine, kwam er een bar en werden de ramen afgedicht. Filmbeschrijvingen werden nog gestencild. Het was een geëngageerde tijd vol eigen charme, voordat de publieksgerichte 'professionalisering' van het Nederlandse filmhuiscircuit zijn intrede deed. Maar in eerste instantie heeft het Filmhuis van vandaag aan de bevlogen pioniers van toen haar bestaan te danken!

De volgende twee trefwoorden:
Verder kijken 2

Deelname
Heeft u een beeld gevonden? Stuur het dan in een email naar:
verderkijken@filmhuisgouda.nl 

Vermeld welk trefwoord uw foto verbeeldt en evt. nadere informatie daarover. Wij zijn benieuwd naar een toelichting bij uw keuze, als u dat kwijt wil. Deze zal overigens niet vermeld worden bij de collage in de foyer; de foto moet dus helemaal op eigen kracht spreken.

Stuur liever geen bestanden van meer dan 2MB groot. We kunnen u later altijd nog vragen naar een betere kwaliteit, mocht uw beeld voor de collage zijn uitgekozen.

Door een beeld in te sturen, gaat u ermee akkoord dat we deze gebruiken voor de collage. Mochten we uw beeld op andere wijze willen inzetten dan zullen we daarvoor eerst uw toestemming vragen.