wk2020_13intermezzo.jpg intermezzo 2

INTERMEZZO 2

Ga wekelijks met ons op zoek naar cinema buiten de filmzaal, met tips en leuke trivia.


Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA)
★ Non-fictie (voor €0)
Het lijkt soms een wat ondergeschoven kindje in de bioscoop, maar documentaires kunnen meer indruk maken dan menig fictiefilm. Het IDFA koos uit hun collectie 300 films om nu gratis te beleven. Het gratis aanbod bekijken kan via de speciale IDFA-webpagina. Het festival heeft echter nog veel meer in petto, vaak voor €4 of minder. Raadpleeg daarvoor hun Vimeo-catalogus.

Fijne cinema overzichtelijk verzameld
★ Twee Arthouse-hemels
Veel van ‘onze’ filmdistributeurs stellen hun films beschikbaar via reguliere kanalen, bijv. via iTunes. Maar er zijn ook twee minder bekende, 'eigen' websites, die volledig gewijd zijn aan de betere film: CineTree en CineMember.

De twee catalogi bieden volop inspiratie. Handig om door te bladeren en vervolgens bij Netflix of andere aanbieders een film te zoeken, als u daar een abonnement heeft.

Kijken kan natuurlijk ook direct via deze 'portals'. Beide bieden een abonnement, naast films om los te kopen of te huren. U vindt er vele pareltjes die in Filmhuis Gouda op het grote doek draaiden. Ze hebben vele honderden films op de plank staan om uit te kiezen. Daaronder zijn ook heel recente films – het segment waarop bijv. Picl zich richt, maar daarvoor doorgaans meer vraagt.

Een maand gratis op proef
★ CineMember uitproberen
Met een abonnement kan je onbeperkt naar meer dan 700 films kijken, voor €10 per maand. Je kunt de eerste maand gratis op proef kijken.

Een klein aantal heel recente films die vaak nog in de bioscoop draaien, zitten (nog) niet in het abonnement. Je kunt ze echter wel huren (voor €5) of kopen (voor €10). De collectie bekijken en aanmelden kan via CineMember.nl

Tot en met 6 april: gratis abonnement
★ Cinetree uitproberen
Tot en met 6 april is een CineTree-abonnement voor iedereen gratis. Het pakket bestaat uit zo'n vijftien gratis films, waarvan er telkens een verdwijnt en waarvoor een nieuwe titel in de plaats komt. Met zo'n abo krijg je ook 30% korting op hun (toch al niet dure) collectie met zo'n 600 titels. De geheime code voor deze actie is ‘samenthuis’, die je kunt invullen op de Cinetree-actiepagina.

Ondertussen op Wikipedia
★ De zevende kunst
Vanaf het begin van de filmgeschiedenis was het al de vraag: kon deze ‘kermisattractie’ ooit zoiets als kunst worden? Vanaf 1911 wijdde de avant-gardistische denker (later filmtheoreticus) Ricciotto Canudo er in Frankrijk teksten aan, die – zeker in de landen ten zuiden van ons – dé bijnaam voor de cinema zou opleveren: De zevende kunst.

Hij betoogde dat cinematografie geen nieuwe kunst was, maar de perfecte symbiose van de reeds bestaande verzameling klassieke kunsten: drie plastische (architectuur, beeldhouw- en schilderkunst) en drie ‘tijdgebonden’ (muziek, poëzie en dans). Vele goede ideeën van latere denkers daargelaten, kunnen wij er ons nog helemaal in vinden: film = kunst!


------
V O L G E N D   I N T E R M E Z Z O (3)
…onder andere aandacht voor het nieuwe aanbod van de Filmkrant, info over portals met korte films en buitenlandse collecties…

------
V O R I G E   I N T E R M E Z Z O (1)
…over online film kijken in het algemeen. Info over IFFR Unleashed, het portal van serieuze filmliefhebbers MUBI, en recente films kijken via Picl


NB: het Filmhuis heeft met geen van de genoemde organisaties banden.