127hours.jpg

127 hours

  • regie: Danny Boyle

  • met: James Franco

  • GBR/USA •avonturenfilm, drama • 2010 • 94 min.

127 hours icon_trailer.png

Een beetje filmliefhebber heeft ongetwijfeld al gehoord van 127 HOURS, dat het waargebeurde verhaal vertelt van een roekeloze bergwandelaar. En dan vooral over het moment suprême van de film, wanneer die wandelaar zélf zijn arm moet amputeren. Een scène die al menig kijker heeft doen flauwvallen. Maar laat u daar vooral niet door afschrikken, want de film biedt zoveel méér dan deze beruchte climax.
Het knappe van 127 HOURS is de manier waarop de tergende spanning wordt opgebouwd. In het begin maken we kennis met de stoere Aron Ralston (James Franco) en zien we hoe hij slecht voorbereid op pad gaat voor een wandel- en mountainbike-tocht in het onherbergzame Utah. Daar slaat al snel het noodlot toe: Ralston valt in een diepe kloof en komt met zijn arm klem te zitten onder een groot rotsblok. Hoe moet hij zich daaruit redden? Hij heeft namelijk niet veel meer dan een touw, een digitale videocamera, zijn horloge en... een bot mes. Als Ralston ruim vijf dagen - 127 uur - vast heeft gezeten en is gaan hallucineren door gebrek aan water rest hem slechts één drastische keuze: zijn arm of zijn leven.
'Kijken naar 127 HOURS is een vorm van ramptoerisme, superieur vormgegeven door een regisseur die precies weet hoe hij een onheilspellend verhaal stijlvol moet verpakken’, zo schreef de Volkskrant over de nieuwste film van Danny Boyle. Daarmee lijkt niets teveel gezegd, want na zijn met Oscars overladen Bollywood-hommage SLUMDOG MILLIONAIRE bewijst Boyle opnieuw tot de top te behoren. Hij laat de camera de meest onmogelijke toeren uithalen, waardoor je als kijker uiteindelijk zelfs in het hoofd belandt van de hallucinerende Ralston. Dat maakt 127 HOURS tot een filmisch achtbaanritje.