les_armours_imaginaires.jpg

Les amours imaginaires

Les amours imaginaires icon_trailer.png

LES AMOURS IMAGINAIRES gaat over twee vrienden, Francis (regisseur Xavier Dolan zelf) en Marie (Monia Chokri). Op een feestje ontmoeten ze Nicolas (Niels Schneider) en allebei raken ze in de ban van deze jonge god met z’n perfecte lichaam, blonde krullenbol en stralende lach. Omdat het zo goed klikt tussen de drie worden er afspraakjes gemaakt en zijn Francis, Marie en Nicolas steeds vaker bij elkaar. Er ontstaat een vrolijke driehoeksverhouding, waarin ze zich bijzonder gelukkig voelen - voor zolang het duurt althans.
Hun vriendschap begint scheurtjes te vertonen als de jonge god (of duivel?) met Marie en Francis afzonderlijk afspraakjes gaat maken. Daarbij laat Nicolas merken wie of wat zijn voorkeur heeft. Subtiel trekt hij aan en stoot hij af, trekt aan en stoot af. Hierdoor drijft hij een wig tussen Francis en Marie. Ze vertrouwen elkaar niet meer, worden onzeker en krijgen steeds vaker ruzie.
LES AMOURS IMAGINAIRES was het opwarmertje voor het IFFR. Voorafgaand aan het festival toerde de film langs Nederlandse filmtheaters. Een staande ovatie in Cannes was voldoende om juist deze intelligente, romantische komedie te selecteren. Dolan doorsnijdt zijn verhaal over ondoorgrondelijke liefde met grappige interviews met onbekenden en met scènes in slow motion. En ook de soundtrack - van Dalida tot Bach en Sting tot Wagner - mag er zijn.
LES AMOURS IMAGINAIRES is de tweede film van deze 21-jarige (!) Canadese regisseur, scenarioschrijver en acteur. Zijn eerste film (J'AI TUÉ MA MÈRE), die vorig jaar op het IFFR draaide, werd als een droomdebuut betiteld en sleepte de ene na de andere prijs binnen.