Les petits mouchoirs icon_trailer.png

Acteur/regisseur Canet toont hoe je een geslaagde ensemblefilm maakt: vlot, met humor en een heerlijke soundtrack, maar wel realistisch en doorleefd.

LES PETITS MOUCHOIRS (‘leugentjes om bestwil’) begint met een indrukwekkende, in één keer gefilmde take van zo’n vier minuten. We zien hoe Ludo in de vroege ochtend een Parijse disco verlaat en flink aangeschoten op zijn scooter stapt. Niet veel later wordt hij geschept door een vrachtwagen en raakt hij zwaargewond.

Zijn zeven beste vrienden komen hem opzoeken in het ziekenhuis. Natuurlijk zijn ze ontdaan, maar meer nog lijken ze zich zorgen te maken over hun geplande vakantie die nu niet door dreigt te gaan. De vrienden komen tot een compromis: deze keer gaan ze geen drie maar twee weken met z’n allen naar het strandhuis van Max en Véro. Ludo heeft tenslotte niets aan ze nu hij in coma ligt, zo sussen ze hun geweten.

Toch wordt het geen vakantie als in voorgaande jaren - het ongeluk heeft kennelijk iets losgemaakt bij deze dertigers. Konden ze al die jaren wegkomen met hun verborgen relatieproblemen, frustraties en onzekerheden, dat wil nu niet meer lukken. De maskers vallen af en de vrienden leren elkaar eindelijk echt kennen. Dat gaat gepaard met de nodige botsingen en emotioneel vuurwerk, maar ook de humor is nooit ver weg.

LES PETITS MOUCHOIRS van regisseur en scenarioschrijver Guillaume Canet was met meer dan vijf miljoen bezoekers de best bezochte film in Frankrijk. Vooral de acteurs, onder wie Marion Cotillard (LA VIE EN ROSE), kunnen dat op hun conto schrijven. Soepel acterend  en dankzij het sterke scenario zorgen zij ervoor dat de personages tot leven komen.