Potiche icon_trailer.png

François Ozon is geen regisseur die zich tot één genre beperkt. De laatste vijftien jaar heeft schotelde hij ons nagenoeg alle mogelijke films voor. Soms succesvol, soms minder geslaagd, maar altijd reden voor reuring. Zijn jongste film POTICHE is een luchtig en vrolijk verhaal en als klap op de vuurpijl heeft Ozon zowel Catherine Deneuve als Gérard Depardieu weten te strikken voor de hoofdrollen.
POTICHE is gebaseerd op een toneelstuk uit de jaren zeventig. De komedie speelt zich af in een paraplufabriek. Suzanne (Deneuve) is de vrouw van een wat losbandige industrieel. Als deze in de ziektewet belandt door een opstand van zijn werknemers neemt Suzanne samen met haar oude vlam Maurice (Depardieu) de leiding van de fabriek over. Dankzij hen krijgen de arbeiders niet alleen betere werkomstandigheden, maar ook vrolijke verantwoorde kunst aan de muren van de fabriek. Suzanne ontpopt zich als een zakelijk talent, die het beter doet dan haar man.
POTICHE doet denken aan de grandioze screwballcomedies van het Hollywood van de jaren dertig. Ozon heeft zich uitgeleefd in de aankleding van de film en schreef venijnige dialogen. Kortom: een film waarbij de vrolijkheid van het doek spat. Niet voor niets kreeg de recensie in de Filmkrant als boventitel ‘De oude Ozon is terug!’ - daarmee verwijzend naar zijn succesvolle komedie HUIT FEMMES.