buried.jpg

Buried

  • regie: Rodrigo Cortés

  • met: Ryan Reynolds

  • FRA/SPA/USA •drama, mysterie, thriller • 2010 • 95 min.

Buried icon_trailer.png

Eind jaren tachtig maakte George Sluizer met SPOORLOOS één van de beste Nederlandse films allertijden. Met een claustrofobische slotscène waarin de hoofdpersoon levend is begraven in een kleine doodskist. Helaas kon Sluizer dat slot later niet herhalen in zijn remake THE VANISHING, omdat de producenten een hoopvoller einde eisten voor het Amerikaanse publiek. Maar de tijden veranderen. Een paar jaar geleden kopieerde Quentin Tarantino zo’n beetje Sluizer’s scène in KILL BILL, en de Spaanse regisseur Rodrigo Cortés ging vorig jaar nóg een stap verder: hij durfde het aan om zijn Engelstalige debuut BURIED volledig in een doodskist te laten afspelen.
BURIED speelt in het bezette Irak, waar de Amerikaanse vrachtwagenchauffeur Paul Conroy (Ryan Reynolds) na een overval is begraven tussen zes planken. Het enige wat hij nog heeft is zijn Zippo-aansteker en zijn mobieltje. Paul’s belagers denken en onrechte dat hij bij het leger hoort en eisen vijf miljoen dollar losgeld. Aan Paul de taak om via zijn mobiele telefoon contact te zoeken met het thuisfront. Anderhalf uur lang volgt de film zijn eenzame strijd tegen de tijd, de beperkte hoeveelheid zuurstof én de steeds legere accu van zijn telefoon.
Het knappe van BURIED is dat je je ook als kijker hoe langer hoe meer opgesloten voelt. Volkomen terecht won deze thriller afgelopen jaar de prijs voor de beste Europese fantastische film en volkomen terecht gooide hij zeer hoge ogen op het Amerikaanse Sundance Festival. Volgens de Volkskrant is de film niet alleen een meesterstukje binnen het genre, maar ook bloedstollend spannend.