mother_and_child.jpg

Mother and child

Mother and child icon_trailer.png

Ze leek een tijdje uit beeld, maar toevallig draaien we zowel in januari als februari een film met de Amerikaanse actrice Annette Bening. Eerst het drama MOTHER AND CHILD, vervolgens het wat luchtigere THE KIDS ARE ALL RIGHT (zie ook de achterpagina). Op internet wordt momenteel al druk gespeculeerd dat Bening voor één van haar hoofdrollen een oscarnominatie gaat krijgen.
In MOTHER AND CHILD speelt zij Karen, een middelbare vrouw die op haar 14e ongewenst zwanger werd. Na de bevalling heeft ze haar dochter Elizabeth nooit meer gezien, want ze moest het meisje afstaan aan een adoptiebureau. Deze geschiedenis heeft Karen’s karakter voor altijd getekend: ze is een nukkige en ongelukkige vrouw geworden. Dat verandert als zij op haar werk een man ontmoet met wie ze na veel vijven en zessen een relatie krijgt. Hij raadt haar aan om via het adoptiebureau op zoek te gaan naar haar verloren dochter.
Als kijker weten wij dan al dat Elizabeth (Naomi Watts) een succesvolle advocate is geworden, die zojuist is aangenomen bij een chique kantoor. Maar ook zij worstelt met haar leven én haar verleden. Ze durft zich niet te binden - noch in haar werk, noch in de liefde - en zou graag willen weten wat er van haar moeder is geworden.
Regisseur Rodrigo García (de zoon van schrijver Gabriel García Márquez) mixt in MOTHER AND CHILD beide verhalen door elkaar en voegt er zelfs nog een derde verhaallijn aan toe. Dat levert een mozaïekfilm op waarin de levenslopen van Karen en Elizabeth langzaam met elkaar verweven raken. Het hoe&wat blijft tot het laatst van de film een verrassing. Voor sommigen is die surprise misschien too much, voor anderen juist ontroerend mooi.