hommes_dieux.jpg

Des hommes et des dieux

Des hommes et des dieux icon_trailer.png

Een ingetogen, zelfs wat trage film over een groepje Franse monniken die in het islamitische Algerije een keuze op leven en dood moeten maken. Dat klinkt misschien niet meteen als een kaskraker, maar DES HOMMES ET DES DIEUX trok in Frankrijk al een miljoenenpubliek en won in Cannes een prestigieuze Grand Prix.
De film van regisseur Xavier Beauvois is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van acht monniken die in de Algerijnse bergen vele jaren vreedzaam samenleven met de moslimbevolking. Ze geven advies, treden op als dorpsdokter en wonen plaatselijke festiviteiten bij zoals een besnijdenisfeest - en dat zonder de bewoners direct te willen bekeren. Hun vrome leven staat in schril contrast met de burgeroorlog die het regeringsleger midden jaren negentig uitvecht met moslimfundamentalisten. De monniken belanden midden in dit conflict als in de streek een groep buitenlandse arbeiders gruwelijk wordt vermoord. De plaatselijke gouverneur smeekt de acht terug te keren naar Frankrijk.
Wat te doen: weggaan of blijven? En als ze blijven, is dat dan een religieuze keuze vanwege hun roeping, of een menselijke keuze omdat zij de plaatselijke bevolking toch niet in de steek kunnen laten? Tegen de achtergrond van hun vaste dagelijkse leefritme van het wieden van de tuin, het bereiden van de maaltijden en de vaste gebedstijden, worstelen de monniken met hun dilemma. Sluipenderwijs leef je als kijker steeds meer met ze mee en grijpt hun keuze om toch het goede te doen je naar de keel.