another_year.jpg

Another year

Another year icon_trailer.png

De Britse regisseur Mike Leigh stelt kwaliteit boven kwantiteit. Hooguit eens in de twee à drie jaar levert hij een film af, maar die zijn dan ook altijd een schot in de roos. Denk aan HAPPY-GO-LUCKY, palmwinnaar SECRETS AND LIES of aan het zeldzaam indringende NAKED. Zijn nieuwste drama ANOTHER YEAR wordt door filmaficionado’s tot zijn beste werk gerekend.
In ANOTHER YEAR volgen we een jaar lang Gerri en Tom, een stel dat na 40 jaar huwelijk nog steeds gelukkig met elkaar samenwoont in een rustige Londense buitenwijk. Om hen heen zien ze familieleden en vrienden die een stuk minder happy in het leven staan. Mensen die gewoon een warm nest zoeken, of die hun problemen aan het echtpaar voorleggen om wijze raad te krijgen. Gerri en Tom bekommeren zich om hen en vormen graag een steunpilaar. Eén van hun vaste gasten is de alleenstaande Mary die naarstig op zoek is naar een partner. Bij Gerri en Tom geniet ze van de maaltijd, bespreekt haar problemen en blijft ze door een ruime inname van rode wijn op de bank slapen. Ook hun zoon is een vaste bezoeker die ze met raad en daad bijstaan.
Deze kleine maar intieme geschiedenissen vereisen veel van alle acteurs, die zoals gebruikelijk bij Leigh vele maanden met hem repeteerden en improviseerden om in hun rol te groeien. Het ensemble weet van kleine dagelijkse gebeurtenissen écht drama te maken. Met dank aan de sublieme cast: naast Ruth Sheen (Gerri) en Jim Broadbent (Tom) steelt vooral Lesley Manville de show met haar rol van Mary.