about_elly.jpg

About Elly

About Elly icon_trailer.png

De Iraanse film ABOUT ELLY begint als een vrolijk weekendje van een groep oud-studievrienden. Sepideh is de onbetwiste gangmaakster van het stel. Zij heeft voor de hele club en hun kinderen een villa geboekt aan de Kaspische Zee. Uitgelaten schreeuwend hangen ze uit de volgeladen auto’s en lachend, kibbelend en dansend richten ze hun weekendvilla in.
De enige onbekende in de groep is Elly, de juf van Sepideh’s dochter. Allengs wordt duidelijk waarom Sepideh haar heeft meegevraagd: zou Elly geen leuke partner zijn voor de net gescheiden Ahmad? De groep drijft de twee goedmoedig maar steeds minder subtiel naar elkaar toe.
Dan verdwijnt Elly, en wordt de sfeer in en rond de villa beklemmend. Is Elly zelf weggegaan of is er iets anders aan de hand? Wat weten ze eigenlijk van haar? Kunnen ze Elly’s familie bellen, of mag die niet weten dat ze als ongetrouwde jonge vrouw met een gescheiden man op stap is? Radeloos gaan de vrienden op zoek. Hun pogingen om er achter te komen wat er is gebeurd worden niet eenvoudiger doordat iedereen de waarheid net iets mooier wil voorspiegelen.
Regisseur Asghar Farhadi won eerder dit jaar in Berlijn met ABOUT ELLY de Zilveren Beer voor de beste regie. Het is een indringende film met sterke vrouwenrollen. De hoofdrol is voor Golshifteh Farahani (Sepideh), die nadat zij meespeelde in de Hollywood-productie BODY OF LIES van Ridley Scott en prompt Iran niet meer mocht verlaten. Inmiddels woont ze in Parijs. Nergens in de film wordt een link gelegd met de politieke situatie in het land, maar tussen de regels voel je de ijzeren greep van regels en verplichtingen. Desondanks is ABOUT ELLY de Iraanse inzending voor de Oscars.