deleugen.jpg

De Leugen

  • regie: Robert Oey

  • NED •documentaire • 2010 • 0 min.

De Leugen icon_trailer.png

Met de muzikale documentaire DE LEUGEN reconstrueert regisseur Robert Oey een roerige episode in de Nederlandse politiek, waarbij het kabinet Balkenende II sneuvelde. Wat was er ook alweer aan de hand? Door een uitzending van Zembla in mei 2006 werd duidelijk dat de van oorsprong Somalische Ayaan Hirsi Ali - toen Kamerlid voor de VVD - bij haar asielaanvraag in 1992 een valse naam had opgegeven. Rita Verdonk was in die tijd minister van Vreemdelingenzaken en zij stond voor een streng asielbeleid. Dat betekende dan ook dat ze voor een populaire politica als Hirsi Ali geen uitzondering wenste te maken; die moest haar Nederlands paspoort maar inleveren. De politieke crisis die volgde kende vele verliezers.
In diverse interviews vertelt Robert Oey, de levenspartner van Femke Halsema, dat het hem van meet af aan duidelijk was dat DE LEUGEN meer zou moeten bieden dan een doorsnee journalistieke documentaire. ‘Want wie gaat er vrijwillig naar een film over het asielbeleid kijken?’ Volgens hem moet de kijker bij alle betrokkenen het drama kunnen vĂ³elen, zich kunnen verwonderen, maar moet de kijker ook op het verkeerde been worden gezet. Nou, dat is Oey gelukt. Zo laat hij mensen als Verdonk, Nawijn en Halsema al zingend commentaar geven op de gebeurtenissen. Je zou het niet verwachten, maar dat ontroert zelfs. Volgens Trouw kun je DE LEUGEN wel twee, drie keer zien en dan ben je nog niet uitgepraat over deze fascinerende, gelaagde, rijke film over de politiek.

NB: Op maandag 13 december organiseren wij om 20:30 uur voorafgaand aan de voorstelling een debat met regisseur Robert Oey.