me_and_orson_wells.jpg

Me and Orson Welles

Me and Orson Welles icon_trailer.png

Bijna iedereen kent Orson Welles van CITIZEN KANE, de filmklassieker die al jarenlang de ranglijst aanvoert van beste films allertijden. De in 1985 overleden regisseur/acteur/schrijver staat echter niet alleen te boek als een geniale alleskunnner, maar ook als een onuitstaanbare bullebak. Beide kanten komen mooi aan bod in de biopic ME AND ORSON WELLES.
De film speelt in 1937, vlak voordat de Amerikaan wereldberoemd zou worden. In New York werkt Welles (Christian McKay, die als twee druppels op hem lijkt) in een klein theater aan een eigenzinnig toneelstuk over Julius Ceasar. Bij de repetities drijft hij zijn collega’s voortdurend tot wanhoop, want keer op keer komt Welles met nieuwe ideeën en telkens opnieuw blijft hij ontevreden. Ondertussen schnabbelt hij bij als hoorspelacteur om de rekeningen te kunnen betalen. Zijn assistente en vriendin Sonja (Claire Danes) heeft de ondankbare taak om de zaak enigszins bijeen te houden. Dat dreigt mis te gaan als de jonge student Richard (Zac Efron, momenteel hét grote tieneridool in de VS) een rol krijgt in het toneelstuk. Hij wordt verliefd op Sonja en dat zet natuurlijk kwaad bloed bij Welles.
Regisseur Richard Linklater had de slimme inval om de film te laten vertellen door de jonge Richard. Hij is de ‘me’ uit de filmtitel en geeft zijn kijk op de eigenlijke hoofdpersoon Orson Welles. Zelf heeft Linklater de afgelopen vijftien jaar een bijzonder oeuvre opgebouwd, waarbij hij net als in ME AND ORSON WELLES grote namen wist te strikken. Zo maakte hij het tweeluik BEFORE SUNRISE/BEFORE SUNSET met Julie Delpy en Ethan Hawke, TAPE met Uma Thurman en het experimentele A SCANNER DARKLY met Keanu Reeves en Winona Ryder. In zijn nieuwste film laat hij het experiment achterwege en bewijst Linklater dat hij ook een ‘klassieke’ Hollywoodfilm kan maken.