secreto-de-sus-ojo.jpg

El secreto de sus ojos

El secreto de sus ojos icon_trailer.png

Bij de uitreiking van de Oscars van afgelopen jaar werd verwacht dat de prijs voor beste buitenlandse film naar Michael Haneke (DAS WEISSE BAND) of Jacques Audiard (UN PROPHÈTE) zou gaan. Een misvatting, de verrassende winnaar werd de Argentijnse regisseur Juan José Campanella met zijn EL SECRETO DE SUS OJOS (‘het geheim in hun ogen’). Volgens sommige critici een behoudende keuze, volgens anderen een terechte winnaar: ‘superieure cinema, goed gemaakt, goed gespeeld en met een dwingend verhaal’. De prijzenregen waarmee de film inmiddels is overladen zegt veel: 34 onderscheidingen en 19 nominaties.
EL SECRETO DE SUS OJOS draait om strafrechtelijk onderzoeker Benjamín Esposito (Ricardo Darín). Hij is met pensioen en wil zijn tijd gebruiken om een boek te schrijven over een zaak die hem nog altijd bezighoudt: de verkrachting en gruwelijke moord op een jonge vrouw, 25 jaar geleden. Indertijd werden twee immigranten gearresteerd, maar hun bekentenissen waren hun hardhandig ontlokt. Met zijn collega Sandoval heeft Esposito daarna de werkelijke dader ontmaskerd, maar van een berechting kwam het niet. Ze moesten de zaak om politieke redenen laten rusten. Wanneer Esposito het dossier opnieuw opvraagt ontmoet hij Irene Hastings (Soledad Villamil), zijn vroegere chef op wie hij heimelijk verliefd was. Er blijken voor haar en de autoriteiten nog steeds redenen te zijn om het dossier niet te overhandigen.
Op het eerste gezicht is EL SECRETO een mix van misdaadthriller en rechtbankdrama. Maar evengoed is het een meeslepend liefdesverhaal, en speelt op de achtergrond de veranderende politiek in het Argentinië van de jaren zeventig een rol. De film zit vol onverwachte wendingen, humor en kleurrijke personages. Hoogtepunt is een ongekende actiescène van een klopjacht in een voetbalstadion.