White material icon_trailer.png

Begin 2009 stond de Franse regisseur Claire Denis centraal tijdens het Rotterdams Filmfestival, waar haar veelgeprezen film 35 RHUMS in première ging. Precies een jaar later draaide in Rotterdam alweer een nieuw drama van Denis en opnieuw werd dit zeer goed ontvangen. WHITE MATERIAL heet de speelfilm, met in de hoofdrol de Franse steractrice Isabelle Huppert. Zij vertolkt een rol zoals we die de laatste jaren vaker van haar zagen en die haar op het lijf geschreven lijkt: een sterke vrouw van middelbare leeftijd die tegen de stroom inzwemt.
In WHITE MATERIAL speelt Huppert de gescheiden vijftiger Maria Vial, die met haar zoon in een voormalige Franse kolonie in Afrika woont. Zij heeft er de leiding over een koffieplantage die ooit door haar familie werd opgericht. Lange tijd ging dat goed, maar de tijden veranderen. Vlak voor de jaarlijkse oogst breekt een revolutie uit in het niet nader genoemde land en komt de zwarte meerderheid in opstand tegen de blanke minderheid. Via de radio wordt de lokale bevolking opgehitst om de blanken (‘white material’) een lesje te leren. Vial weigert het gevaar te erkennen en wil haar plantage niet in de steek laten - tegen alle adviezen van het Franse leger en haar ex-man André (Christopher Lambert) in. Zij probeert haar personeel te overtuigen van het belang van de oogst en gaat onverstoorbaar verder met haar werk. Als de rebellen oprukken tot op haar landgoed en het personeel de benen neemt wordt de situatie echter onhoudbaar en vallen er slachtoffers.
Denis combineert in haar film prachtige beelden met een hard verhaal. ‘Het is niet de moordlust zelf, maar de vanzelfsprekendheid ervan die WHITE MATERIAL een huiveringwekkende filmervaring maakt’, aldus de Volkskrant.