je_lamais.jpg

Je l’aimais

Je l’aimais icon_trailer.png

Eind augustus was de Française Zabou Reitman bij ons te zien als tobbende moeder in het sprankelende drama LE PREMIER JOUR DU RESTE DE TA VIE. Amper een maand later vertonen wij JE L’AIMAIS, een al even Frans drama dat Reitman zowel schreef als regisseerde. De hoofdrollen gaf zij aan Daniel Auteuil en de Frans-Canadese actrice Marie-Josée Croze.
Auteuil speelt net als eerder in L’ADVERSAIRE een man met een dubbelleven. Pierre heet hij dit keer. Ogenschijnlijk een gelukkige vader en echtgenoot, maar in het geniep heeft hij jarenlang een buitenechtelijke relatie met de veel jongere Mathilde (Croze). Hij ontmoette haar ooit tijdens een zakentrip in Azië, waar zij als zijn tolk fungeerde. In uitgebreide flashbacks zien we hoe Pierre zijn hart verliest aan Mathilde - zij blijkt de échte liefde van zijn leven. De tragiek is echter dat hij zijn vrouw en kinderen niet durft te verlaten, waardoor hij alleen tijdens zakenreizen samen met Mathilde kan zijn. Dit gaat hoe langer hoe meer aan hem knagen, want welke keuze moet hij maken? En is dat wel de juiste?
JE L’AIMAIS heeft de vorm van een raamvertelling: Pierre doet zijn eigen liefdesgeschiedenis uit de doeken aan zijn schoondochter Chloé, die zelf in een crisis zit nadat ze in de steek is gelaten door haar overspelige man. Vooral vanwege de Azië-scènes hebben sommige critici JE L’AIMAIS vergeleken met LOST IN TRANSLATION, al lijkt dat wat veel eer. Maar hoe dan ook blinkt Auteuil uit - hij is volgens vriend en vijand dé grote attractie van deze film.