five_minutes_of_heaven.jpg

Five minutes of heaven

Five minutes of heaven icon_trailer.png

Moord, wraak en vergiffenis is een thema dat al in menige film is uitgewerkt. Regisseur Oliver Hirschbiegel (DER UNTERGANG) neemt dit thema in zijn FIVE MINUTES OF HEAVEN opnieuw bij de kop, en wel zodanig dat je als kijker na anderhalf uur een intense beleving rijker bent. Dat ligt niet alleen aan het verhaal. Vooral de acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers Liam Neeson en James Nesbitt maakt de film tot een must-see. Lijnrecht tegenover elkaar staan ze, en toch kun je met beide mannen meevoelen. Bijzonder.
FIVE MINUTES OF HEAVEN speelt in Noord-Ierland en valt in drie delen uiteen. De film begint in 1975, midden in de burgeroorlog. De jonge Alistair Little krijgt als lid van de Ulster Volunteer Force de opdracht om de katholieke James Griffin te doden. Als het zover is en de kogel zijn werk heeft gedaan, staat Alistair oog in oog met Joe, het jonge broertje van James dat alles gezien heeft. Even twijfelt Alistair, maar hij laat Joe leven en vlucht weg.
In deel 2 zijn we dertig jaar verder. De oorlog is verleden tijd. Alistair heeft zijn gevangenisstraf uitgezeten en is vredesactivist geworden. Joe heeft een gezin, maar de onrust blijft aan hem knagen. Geen dag gaat voorbij zonder aan wraak op de moordenaar van zijn broer te denken. Een Ierse tv-zender heeft het plan opgevat om de twee mannen in een soort verzoeningsprogramma samen te brengen. Ze gaan akkoord, maar ieder met zijn eigen doel. Het loopt niet zoals gepland.
In het slotdeel ontmoeten de twee mannen elkaar in het ouderlijk huis van Joe. Wat zich daar en daarna afspeelt, verklappen we hier niet. Maar aan spanning geen gebrek.