meres_et_filles.jpg

Mères et filles

Mères et filles

De hoofdpersoon van MÈRES ET FILLES is de succesvolle jonge vrouw Audrey (Marina Hands uit LADY CHATTERLEY). Ze woont en werkt al tien jaar in Canada en keert nu voor korte tijd terug naar haar ouders in Frankrijk. Ze hoopt daar even op adem te komen, maar al gauw merkt ze dat het nog altijd wringt tussen haar en haar moeder Martine (Catherine Deneuve). Hun relatie is nooit denderend geweest en ze realiseert zich dat de tijd helaas geen wonden heeft geheeld.
De reden van hun moeizame relatie ligt in het verleden. Audrey’s oma Louise, de moeder van Martine, verdween ooit van de één op de andere dag uit het leven van haar man en twee kinderen. Nooit liet zij iets van zich horen. Martine heeft zich daar, al dan niet terecht, altijd schuldig over gevoeld. Dat schuldgevoel heeft kennelijk later een goede band met haar dochter in de weg gestaan.
Omdat de irritaties zich opstapelen en de spanning tussen moeder en dochter oploopt, trekt Audrey zich terug in het huis van haar grootouders. Daar vindt ze bij het schoonmaken van de keuken een aantekenboekje van haar oma, waaruit blijkt wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Gewapend met die kennis durft Audrey uiteindelijk toch de confrontatie met haar moeder aan te gaan.
Regisseur Lopes-Curval weet in het familiedrama MÈRES ET FILLES de juiste sfeer te treffen. Haar keuze van de hoofdrolspelers is perfect, met naast Deneuve en Hands ook een glansrol van Marie-Josée Croze (THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY) die in flashbacks de jonge Louise speelt.