the_doors.jpg

The Doors: When you’re strange

  • regie: Tom DiCillo

  • USA •documentaire, muziekfilm • 2009 • 90 min.

The Doors: When you’re strange icon_trailer.png

Bijna twintig jaar geleden maakte regisseur Oliver Stone zo’n beetje de ultieme biopic over The Doors, met een glansrol voor Val Kilmer als Jim Morisson. Viel daar nog iets aan toe te voegen? Jazeker, zo dacht de Amerikaanse filmmaker Tom DiCillo, maar dan wel in een andere vorm. Het resultaat is de muziekdocumentaire THE DOORS: WHEN YOU’RE STRANGE, waarin het verhaal wordt verteld aan de hand van archiefbeelden en - heel bijzonder - een experimentele film van Morisson himself.
Net als de film van Stone toont THE DOORS ons de opkomst en ondergang van de roemruchte popgroep. Grofweg zien we de periode van 1965 tot 1971, toen frontman Morisson dood werd aangetroffen in een Parijs hotel. Een triest einde dat echter niet uit de lucht kwam vallen. Door overmatig drugs- en drankgebruik eiste het ongeleide projectiel Morisson immers teveel van zijn fragiele lijf. Wat niet wegneemt dat hij een geweldige muzikant, performer en liedjesschrijver was. Gelukkig komt dat laatste ruim aan bod in THE DOORS, waarin live-optredens van de band te zien en te horen zijn. Deze docu is in de eerste plaats een ode aan de bandleden en hun muziek.
Toen THE DOORS vorig jaar in première ging tijdens het Amerikaanse Sundance Festival was in de voice-over regisseur DiCillo zelf te horen. In de definitieve versie werd hij vervangen door acteur Johnny Depp - zelf een fan van The Doors. Een heel goede keuze volgens het gezaghebbende Amerikaanse poptijdschrift Rolling Stone, dat de film een hypnotiserende ervaring noemt voor oude én nieuwe fans.