los_viajes_del_viento.jpg

Los viajes del viento

  • regie: Ciro Guerra

  • met: Marciano Martines • Yull Núñez

  • ARG/DUI/NED •drama, muziekfilm • 2009 • 117 min.

Los viajes del viento

De roadmovie LOS VIAJES DEL VIENTO speelt in het Colombia van de jaren zestig, dat nog niet vereenzelvigd werd met geweld, drugs en wapenhandel. Regisseur Ciro Guerra wil met zijn film dan ook laten zien hoe het nog niet zo lang geleden was in zijn land, en hoe het misschien ooit weer kan worden. We worden getrakteerd op schitterende beelden - in widescreen - van heel verschillende landschappen in Noord-Colombia. We krijgen Colombianen te zien die dicht bij de natuur leven, met hun muziek, tradities, folklore en (bij)geloof. Jaagt Guerra een droom na? Waarschijnlijk. Maar het heeft in elk geval geleid tot een luisterrijke film.
LOS VIAJES DEL VIENTO gaat over de stuurse Ignacio Carillo die zijn hele leven als juglar door het land trok om met zijn accordeonmuziek feesten en festivals op te luisteren. Na de dood van zijn vrouw heeft hij gezworen nooit meer te spelen. Nu is hij met zijn ezel op weg naar het afgelegen dorp Taroa om zijn oude accordeon terug te brengen naar zijn leermeester. Aan de accordeon kleeft een geschiedenis: zijn meester won het instrument tijdens een gevecht met de duivel. Speel je erop, dan ben je gedoemd tot eeuwige onrust en een eenzaam, zwervend bestaan. Ignacio weet er alles van.
Al aan het begin van zijn reis dringt de jonge Fermín zich op aan Ignacio. Hij wil dolgraag juglar worden. Aanvankelijk moet Ignacio niets van hem hebben, hij is liever alleen. Maar Fermín laat zich niet afschepen en de twee maken tijdens hun lange reis van alles mee. Ignacio laat zich zelfs verleiden om weer te spelen, wat leidt tot een muzikaal en vooral visueel spektakel.