soul_kitchen.jpg

Soul Kitchen

Soul Kitchen

Met GEGEN DIE WAND maakte de Turks-Duitse regisseur/acteur Fatih Akin één van de beste Duitse films van de afgelopen tien jaar. Sommige mensen zouden dan op hun lauweren gaan rusten of op precies dezelfde weg doorgaan, maar zoniet Akin. Integendeel: hij gooide het juist over een heel andere boeg. Zo regisseerde hij twee korte films (waarvan er één te zien was in PARIS JE T'AIME), de prachtige muziekdocu CROSSING TE BRIDGE en het wat onderschatte drama AUF DER ANDEREN SEITE. En nu is daar zijn nieuwste film SOUL KITCHEN, waarvoor hij wéér een ander genre beproefde: de komedie.
SOUL KITCHEN gaat over de rasoptimist Zinos (Adam Bousdoukos), een Griekse immigrant die het kleine restaurant Soul Kitchen runt in Hamburg. Zakelijk gaat het hem niet bepaald voor de wind, en ook privé houdt het allemaal niet over. Zijn broer Illias (Moritz Bleibtreu) zit in de gevangenis, zijn vriendin gaat voor haar werk naar China en zelf kampt Zinos met chronische rugklachten. Vanwege zijn gezondheidsproblemen neemt hij een échte chef-kok in dienst (een mooie rol van Birol Ünel uit GEGEN DIE WAND), maar daarmee zijn de problemen geenszins voorbij. Zinos’ vaste klandizie houdt namelijk van frites met schnitzel, terwijl de nieuwe kok veel hoogdravender menu-ideeën heeft. Het wordt er niet beter op wanneer Zinos’ broer als ober in het restaurant komt werken.
Deze en andere verhaallijnen worden in SOUL KITCHEN handig aan elkaar gesmeed door Akin. Het is geen highbrow drama - als kijker moet je niet vies zijn van een flinke portie (Duitse) humor. Maar hoe dan ook is SOUL KITCHEN een treffend én actueel portret van multicultureel Duitsland.