vincere.jpg

Vincere

Vincere

In VINCERE toont de Italiaanse regisseur Marco Bellocchio (BUONGIORNO, NOTTE) een vergeten schandaal uit het leven van Benito Mussolini. In 1922 namen zijn fascisten de macht over in Italië en bood de Italiaanse koning het premierschap aan aan Mussolini. De rest is historie.
De hoofdpersoon van VINCERE is echter niet il Duce. Regisseur Bellocchio vertelt de geschiedenis via Ida Dalser, een jonge vrouw uit gegoede kringen die bij een politieke vergadering op slag verliefd wordt op de socialist Mussolini. Dalser verkoopt haar bezittingen om zijn noodlijdende partijkrant te financieren. Ze trouwt met Mussolini en krijgt een zoon van hem. Maar als de oorlog uitbreekt gaat het mis: Mussolini trouwt officieel met een andere vrouw en ontkent het huwelijk met Ida en het bestaan van hun zoon. Zij weigert zich bij deze situatie neer te leggen, maar Mussolini laat haar opsluiten in een psychiatrische inrichting en zijn zoon in een klooster. Desondanks blijft Dalser strijden.
De manier waarop Bellocchio dit verhaal vertelt is indrukwekkend: hij wisselt gespeelde scènes af met oud archiefmateriaal en lardeert dat alles met een barokke soundtrack. Volgens het gezaghebbende filmvakblad Variety is VINCERE een ‘spannende en bij vlagen briljante film, die geen moment de emotionele kracht vergeet van de persoonlijke tragedie en van de historische gebeurtenissen.'