theroad.jpg

The road

The road icon_trailer.png

In 2007 werd de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy wereldwijd beroemd dankzij NO COUNTRY FOR OLD MEN, de veelgelauwerde verfilming van zijn gelijknamige misdaadroman. De filmbroers Joel en Ethan Coen wonnen er meerdere Oscars mee, waaronder die voor beste scenariobewerking. Gelukkig ontving McCarthy datzelfde jaar een minstens zo prestigieuze prijs: de Pulitzer Prize voor zijn roman ‘The Road’. Verfilming van dat boek kon natuurlijk niet uitblijven.
Het resultaat is THE ROAD van de Australische regisseur John Hillcoat, een film waarvoor het woord ‘post-apocalyptisch’ lijkt uitgevonden. Hillcoat wist voor de bijrollen grote namen te strikken als Robert Duvall, Charlize Theron en Guy Pearce. Maar zijn film wordt vooral gedragen door de twee hoofdrolspelers Viggo Mortensen (EASTERN PROMISES, A HISTORY OF VIOLENCE) en de jonge Kodi Smit-McPhee. Zij spelen een vader en zoon die te voet door een verwoest Amerika trekken, dat getroffen is door een enorme ramp die het land compleet heeft ontwricht. In deze volledig onttakelde samenleving lijkt alleen nog maar het recht van de sterkste en de brutaalste te gelden. De vader en zoon weten daarbij telkens ternauwernood het vege lijf te redden in hun zwerftocht van niets naar nergens.
Bij de première vorig jaar op het Festival van Venetië was THE ROAD dé talk of town, zowel bij pers als publiek. De film mag dan een sombere boodschap hebben, hij behoort wel tot de absolute toppers van dit filmseizoen.