coco-channel-strawinsky.jpg

Coco Chanel & Igor Stravinsky

Coco Chanel & Igor Stravinsky

Nog geen jaar na COCO AVANT CHANEL is het fameuze Franse mode-icoon opnieuw onderwerp van een film, en wel in COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY van de Nederlandse regisseur Jan Kounen. Zoals de titel al doet vermoeden deelt Chanel het doek met de al even befaamde Russische componist Stravinsky, met wie zij een relatie zou hebben gehad - daar zijn de historici het niet over eens.
De film opent met een overweldigende uitvoering van Stravinsky’s ‘Le Sacre du Printemps’. Het is 1913 en in het Théatre des Champs-Elysées woont Chanel (Anna Mouglalis) de legendarische première bij. Het publiek kan het avant-gardistische werk absoluut niet waarderen en maakt dat met een hoop kabaal duidelijk. Chanel ziet met lede ogen aan hoe Stravinsky (Mads Mikkelsen uit AFTER THE WEDDING) wordt uitgejouwd en woedend de zaal verlaat. Ze ziet in hem een geestverwant, maar kan hem op dat moment niet opbeuren.
Zeven jaar later ontmoeten de twee elkaar opnieuw in Parijs. Er is intussen veel gebeurd. Stravinsky is met zijn gezin gevlucht voor de Russische Revolutie en leeft in armoede in de Franse hoofdstad. Hoewel Chanel’s carrière floreert, heeft ze het moeilijk na de dood van haar grote liefde, Arthur ‘Boy’ Capel. Haar fascinatie voor de componist doet Chanel besluiten om haar zomervilla ter beschikking te stellen aan hem en zijn gezin. Daar kan hij in alle rust aan nieuwe composities werken. Het is het begin van een weerbarstige relatie en liefde tussen twee kunstenaars, waarbij de onafhankelijke Chanel zich graag laat gelden.
Met COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY is het genieten. Van een prachtige soundtrack, van mooi acteerwerk, van de schitterende art deco-omgeving, en natuurlijk van elegante jurken en pakken (ontworpen door Karl Lagerfeld).