hurt-locker.jpg

The hurt locker

The hurt locker icon_trailer.png

Veel, nee heel veel is er al gezegd en geschreven over THE HURT LOCKER. Volgens Amerikaanse critici was deze Irakfilm met afstand de beste speelfilm van 2009 en bovendien werd het de grote winnaar bij de Oscars van dit jaar. Beste film, beste regie, beste script, beste geluid, beste montage... en dat terwijl het oorlogsdrama van regisseur Kathryn Bigelow aanvankelijk rechtstreeks op DVD zou verschijnen in Nederland. Gelukkig kwam de distributeur terug op die beslissing en kunnen wij de film op het grote doek vertonen.
THE HURT LOCKER gaat over een Amerikaanse legereenheid die in Irak is gestationeerd om in en rond Bagdad bommen onschadelijk te maken. Het gaat om een eliteclub die nog maar een maand heeft te gaan voordat hun verlof begint. Op dat moment krijgen ze echter een nieuwe sergeant, William James (Jeremy Renner). Hij blijkt een superspecialist die het gevaar niet schuwt. Een behoorlijke macho ook, die er op kickt om onder extreme omstandigheden bermbommen en andere explosieven op te ruimen. Hij botst daardoor met de rest van het team, want door zijn roekeloosheid en bravoure brengt hij zijn collega’s hoe langer hoe meer in gevaar.
THE HURT LOCKER vormt een mooi tweeluik met LEBANON, want beide oorlogsfilms tonen de enorme druk waaronder soldaten moeten werken. Beide zijn ze bijzonder indringend en spannend, al koos Bigelow er bewust voor om van THE HURT LOCKER ook een heuse actiefilm te maken met spectaculair camerawerk. ‘Zij zocht en vond de balans tussen ontluisterend realisme en entertainment’, zo concludeerde de Volkskrant treffend.