filmstill.jpg

Millennium 3: gerechtigheid

Millennium 3: gerechtigheid icon_trailer.png

GERECHTIGHEID is het afsluitende deel van de MILLENNIUM-reeks van Stieg Larsson. De film gaat exact verder waar deel 2 eindigt: met Mikael Blomkvist die Lisbeth Salander in het verlaten noorden van Zweden aantreft in een wel zeer benarde positie. Hij weet haar daaruit te redden, waarna de gewonde Salander wordt opgenomen in een ziekenhuis. Zelfs daar blijkt haar leven - en dat van haar belagers - helemaal niet veilig. De trouwe lezers van Larsson boeken weten natuurlijk precies waarom, maar dat zullen we hier niet prijsgeven.
Terwijl Salander langzaam aansterkt gaat Blomkvist verder met het onderzoek dat haar onschuld moet aantonen. Stukje bij beetje weet hij allerlei zaken te ontrafelen die het daglicht niet kunnen verdragen: hij vindt de bewijzen voor een complot dat zich uitstrekt tot in de hoge regionen van de Zweedse maatschappij. Wanneer Salander uiteindelijk terecht staat, tovert Blomkvist alle bewijzen boven water om haar vrij te krijgen. Daarmee is het complexe verhaal echter nog niet ten einde, want zelf heeft Salander dan nog een afrekening te maken met haar verleden.
In GERECHTIGHEID worden alle verhaallijnen en (sub)plots afgerond die in deel 2 van de MILLENNIUM-reeks werden opgezet. Dat maakt de film tot een mooie combinatie van spannende thriller, rechtbankfilm en psychologisch drama. Met opnieuw een overdonderende rol van Noomi Rapace als Salander. ‘Niemand zou haar kunnen overtreffen in de manier waarop ze al snauwend, speurend en vechtend toch ook kwetsbaarheid blijft uitstralen’, aldus de Volkskrant.