vliegenierster-van_kazbek.jpg

De Vliegenierster van Kazbek

De Vliegenierster van Kazbek

Succesauteur Arthur Japin is de scenarist van DE VLIEGENIERSTER VAN KAZBEK, de officiële slotfilm van het Rotterdams Filmfestival van 2010. Het drama van regisseur Ineke Smits belicht een onbekend stukje uit de Tweede Wereldoorlog, vandaar dat wij de film rond Bevrijdingsdag geprogrammeerd hebben.
DE VLIEGENIERSTER speelt in 1945 op het bezette Texel. Het daar gelegerde regiment van de Duitse Wehrmacht, de zogenaamde Ost-Legionen, bestond onder andere uit 800 Georgische soldaten. Het waren voormalige krijgsgevangenen die als onvrijwillige hulptroepen deel uitmaakten van het Duitse leger. Terwijl in de rest van Europa de oorlog ten einde loopt, houden op Texel de bezetters stand. Maar begin april komen de Georgiërs in opstand en volgt er een veldslag met de Duitsers; deze strijd duurt voort tot half mei, wanneer de rest van Nederland al twee weken bevrijd is.
Hoofdpersonage van DE VLIEGENIERSTER is de Texelse tiener Marie (Madelief Blanken). Tussen de streng gelovige eilandbewoners droomt ze weg naar verre landen. Als meisje van een groot gezin lijkt ze echter niet veel meer keus te hebben dan op het eiland te blijven en te trouwen met Paul, de zoon van de strandjutter. Maar door de Georgiërs verandert haar leven. Zij brengen hun muziek, hun taal en zelfs hun eigen film mee: de sovjetmusical ‘De vliegenierster van Kazbek’. Marie bloeit op door hun radicaal andere levensvisie en wordt een jonge vrouw die niet bang meer is haar eigen weg te volgen.

NB: Op woensdag 5 mei wordt de voorstelling begeleid door de muziekgroep Eigenwijs. Voorafgaand aan de film en tijdens de pauze zal dit koor liederen zingen uit hun themarepertoire ‘Vrijheid Wereldwijd’.