altiplano.jpg

Altiplano

Altiplano icon_trailer.png

In een afgelegen dorp in het Peruaanse deel van de Andes wordt een processie voorbereid. Mannen dragen een zwaar Mariabeeld de kerk uit. Buiten in de felle zon is het landschap bedekt met een glinsterende zilverachtige massa. Ignacio, één van de dragers, struikelt en verliest zijn evenwicht. Het beeld valt op de grond te pletter.
Dit begin van ALTIPLANO is een vooruitwijzing naar de rampspoed die komen gaat. De zilverachtige massa is namelijk kwik uit de nabijgelegen goudmijn die de hele omgeving sterk vervuilt. Ignatio overlijdt nadat hij heeft gedronken van het verontreinigde drinkwater en laat een jonge vrouw achter, Saturnina.
Aan de andere kant van de wereld heeft de Belgisch-Iraanse oorlogsfotografe Grace een zeer traumatische ervaring in Bagdad. Zij wordt daar gedwongen een executie te fotograferen. Genoeg reden voor Grace om met haar fotowerk te stoppen. Zij gaat net als haar echtgenoot Max naar Peru, waar hij als oogchirurg werkt in het plaatsje waar Saturnina woont. Zij komen er de corruptie en de vervuiling op het spoor die zich rond de mijnbouw afspelen. Vervolgens binden zij de strijd aan met de Amerikanen die de mijn runnen.
De Belgische filmer Peter Brosens en de Amerikaanse Jessica Woodworth maakten ALTIPLANO op dezelfde semi-documentaire manier als hun eerste speelfilm KHADAK, die wij enkele jaren geleden vertoonden. Net als die veelbekroonde film bevat hun nieuwste productie oogstrelende beelden van wonderlijke landschappen.

NB: Filmhuis Gouda stelt voor de eerste bezoekers van ALTIPLANO gratis de prachtige soundtrack van deze film beschikbaar. Dit aanbod geldt zolang de voorraad strekt.Zie voor meer info