An education

A new star is born! Haar naam: Carey Mulligan. De Britse krant The Times noemde haar al de nieuwe Audrey Hepburn en dat is minder overdreven dan het misschien klinkt. Heus, dat zal iedereen beamen die de 25-jarige actrice ziet in AN EDUCATION, de nieuwste film van de Deense regisseur Lone Scherfig (WILBUR WANTS TO KILL HIMSELF).
In AN EDUCUATION speelt Mulligan het tienermeisje Jenny, die in het Londen van begin jaren zestig bezig is met het laatste jaar van haar middelbare school. De beroemde swinging sixties moeten dan nog beginnen en Jenny vindt haar leven maar zo-zo. Haar bekrompen ouders willen dat ze gaat studeren aan het illustere Oxford, maar Jenny twijfelt of dat wel de juiste keuze is. Haar muizige docenten hebben daar ook gestudeerd, en wat heeft het hen uiteindelijk gebracht? Een saaie baan op een saaie school.
Jenny’s leventje wordt een stuk spannender als zij een relatie krijgt met de flamboyante en rijke David (Peter Sarsgaard). Hij leidt namelijk wél een spannend leven: David eet in dure restaurants, gaat uit in fancy bars, houdt van reizen en kunst, heeft bijzondere vrienden, etcetera. Er is wel één probleem: David is midden dertig, dik twee keer zo oud als Jenny. Haar ouders maken natuurlijk bezwaar, maar de jongeman weet hen in te palmen met zijn charmes. Jenny valt helemaal als een blok voor hem en verkiest de ‘opleiding’ die David haar geeft boven haar school. Althans, totdat blijkt dat niet alles goud is wat er blinkt.
AN EDUCATION is net als de hoofdrolspeelster één van de grote verrassingen van dit filmjaar. Een mooie combinatie van feelgood-film en romantisch Brits drama, met naast Mulligan ook grote namen als Alfred Molina en Oscarwinnares Emma Thompson.