The Last Station

THE LAST STATION van regisseur Michael Hoffman is gebaseerd op een gelijknamige biografie over de Russische schrijver Tolstoj. De film speelt zich precies honderd jaar geleden af: in 1910, Tolstoj’s laatste levensjaar.
We maken kennis met de dik tachtigjarige schrijver als diens grote werken Anna Karenina en Oorlog en vrede al tientallen jaren oud zijn. Tolstoj woont op een landgoed in de natuur - precies volgens zijn eigen ideeën over de samenleving. Hij leeft eenvoudig, deelt zijn welvaart en heeft een hekel aan materiële zaken. Dat heeft hem veel volgelingen opgeleverd, waaronder zijn ideoloog Chertkov. Helaas voor Tolstoj is zijn vrouw gravin Sofia nooit zo gecharmeerd geweest van zijn gedachtegoed. Desondanks is zij tot op het laatst altijd een grote steun voor hem gebleven. Sofia krijgt ruzie met Chertkov, die het testament van Tolstoj wil aanpassen zodat al zijn bezittingen na zijn overlijden rechtstreeks naar het volk gaan. Dat levert knetterende ruzies op met haar man, maar toch vormen Tolstoj en Sofia een ontroerend liefdeskoppel op leeftijd.
Opvallend aan THE LAST STATION is de mooie schets van het tijdsbeeld én het puike acteerwerk. Vooral dankzij Christopher Plummer als Tolstoj (nominatie voor een Oscar en een Golden Globe) en Helen Mirren als Sofia. Net als in THE QUEEN blijkt zij een topactrice