le_concert.jpg

Le concert

Le concert icon_trailer.png

Hoofdpersoon van LE CONCERT is Andrei Filipov, een Sovjet-Rus die tijdens het Brezjnev-bewind dirigent was. Een vooraanstaand dirigent zelfs, van het orkest van het wereldberoemde Bolsjoi Theater in het toenmalige Leningrad. Maar nadat hij ooit weigerde om zijn joodse muzikanten te ontslaan werd Filipov zelf ontslagen en mocht hij zijn verdere leven in het theater slijten als lid van de schoonmaakbrigade.
Jaren later, nog steeds als schoonmaker, krijgt hij bij toeval een brief in handen van het Theatre du Chatelet uit Parijs. Wat blijkt? Het orkest wordt uitgenodigd voor een concert in de Franse hoofdstad. Filipov krijgt het idee om met zijn voormalige musici als officiële afvaardiging naar Parijs te gaan. Dit waanzinnige plan lukt en hun bezoek en hun concert worden een komische wraakneming van een topdirigent en zijn orkest. Bovendien haalt Filipov en passant zijn oude banden aan met de knappe Franse violiste Anne-Marie Jacquet (een rol van Mélanie Laurent, die vorig jaar doorbrak in Tarantino’s INGLOURIOUS BASTERDS).
Regisseur Radu Michaileanu is de zoon van een Roemeense joodse journalist. Hij ontvluchtte in 1980 het regime van Ceausescu en woont sindsdien in Frankrijk. Michaileanu kwam daar in de filmwereld terecht en maakte in 1993 zijn debuutfilm LE TRAHIR. LE CONCERT is zijn nieuwste film, waarmee hij op een heel grappige manier wraak neemt op het verdwenen communistische systeem dat hij zelf aan den lijve heeft meegemaakt.