millennium2.jpg

Millennium 2: de vrouw die met vuur speelde

Millennium 2: de vrouw die met vuur speelde

Na het grote succes van de eerste MILLENNIUM-film - die afgelopen jaar ook bij ons de bezoekers-top 5 haalde - kon de verfilming van het tweede en derde deel uit de trilogie van Stieg Larsson niet uitblijven. Beide delen (zie ook de pagina hiernaast) werden achter elkaar gemaakt. Vanzelfsprekend met dezelfde hoofdrolspelers als voorheen: Michael Nyqvist als onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en Noomi Rapace als de onconventionele speurneus Lisbeth Salander.
In deel 2 (DE VROUW DIE MET VUUR SPEELDE) zien we hoe Salander verstrikt raakt in een duister complot. Zij wordt ten onrechte verdacht van een aantal moorden en krijgt daardoor de politie op haar hielen. Wie probeert haar deze loer te draaien? Ze probeert het op eigen houtje uit te vinden, maar dat blijkt niet zonder risico’s en gevaren. Ondertussen is Blomkvist zo’n beetje de enige die blijft geloven in de onschuld van de stoere Salander. Van een afstand doet hij er alles aan om haar te helpen, waarbij hij en passant verschillende beerputten opentrekt.
Zowel deel 2 als 3 werden oorspronkelijk gemaakt voor de Zweedse televisie. Maar vervolgens kozen de producenten alsnog voor een bioscooprelease en werden er extra scènes geschoten. Het ‘TV-verleden’ is nog wel zichtbaar: vergeleken met deel 1 zijn er wat meer dialogen met close-ups van gezichten. Niet dat dit stoort, want het verhaal wordt gewoon bloedstollend verteld. Net als in deel 1 is er flink gesnoeid in Larssons vele verhaallijnen, maar dat komt de spanning alleen maar ten goede. Deel 2 van de reeks eindigt met een sublieme cliffhanger.