creation.jpg

Creation

  • Ook met Jeremy Northam:

  • Enigma
  • enigma.jpg

Creation

Het zal niemand zijn ontgaan dat 2009 het Darwin-jaar was, waarin één van de grootste wetenschappers die de mensheid heeft voortgebracht werd herdacht met publicaties, herdrukken van zijn boeken en een TV-serie bij de VPRO. Op de valreep van het jaar kwam CREATION uit, een biopic die de belangrijkste periode bestrijkt uit het leven van Charles Darwin.
In 1859 publiceerde de Brit zijn fameuze boek ‘On the origin of species’, waarin hij zijn evolutietheorie wereldkundig maakte. Een theorie die behoorlijk wat heilige huisjes omver wierp en die vooral in bijbelvaste kringen nog immer omstreden blijft. Ook Darwin besefte wat de religieuze consequenties waren van zijn theorie, want zelf had hij theologie gestudeerd. In CREATION zien we zijn worsteling met dit probleem. De film focust deels op de relatie tussen Darwin en zijn oudste dochter Annie, die stierf op 10-jarige leeftijd. Zijn vrouw Emma geloofde dat god Charles gestraft had vanwege zijn evolutietheorie.
CREATION is gebaseerd op het boek ‘Annie’s Box’ van de Britse auteur Randall Keynes - een verre nazaat van Darwin. Regisseur Amiel maakte er geen kostuumdrama pur sang van, maar wist samen met Hollywood-sterren als Paul Bettany en Jennifer Connelly de negentiende eeuw op een haast documentaire wijze tot leven te brengen.