the_cove.jpg

The cove

  • regie: Louie Psihoyos

  • USA •documentaire • 2009 • 92 min.

The cove

Richard O’Barry was in de jaren zestig een van de belangrijkste trainers van dolfijnen en een grote autoriteit op het gebied van deze dieren. Hij leidde ze op voor shows zoals wij die kennen van het Dolfinarium in Harderwijk en hij was deskundige bij de opnamen van de wereldwijd populaire tv-serie FLIPPER. Langzamerhand realiseerde hij zich dat deze dolfijnen in een gevangenis leefden en door hun intelligentie een doodongelukkig leven leden door dag-in-dag-uit dezelfde kunstjes te moeten verrichten. Ze gingen aan stress lijden en een van de dieren stierf in de armen van O’Barry.
Als dolfijnenactivist werd hij bestrijder van dolfinaria en zwembaden waar men gezellig met deze dieren kan knuffelen. Om aandacht voor de problematiek te vragen maakte O’Barry samen met regisseur Louie Psihoyos, fotograaf van de National Geographic, de documentaire THE COVE.
O’Barry ontdekte dat Japan de allergrootste vijand van de dolfijn is. In het geheim worden daar elk jaar duizenden dieren afgeslacht waarvan het vlees als walvisvlees op de markt gebracht wordt. Met verborgen camera’s die speciaal gemaakt werden voor deze docu filmden zij in het geheim de slachtingen op een van de beruchtste plekken, een afgeschermde baai (‘cove’). De beelden die zij laten zien zijn schokkend, maar O’Barry vond deze schoktherapie noodzakelijk om de wereld wakker te schudden. Zijn indrukwekkende film heeft in 2009 een zegetocht gemaakt over de hele wereld en tientallen onderscheidingen gekregen, waaronder de Oscarnominatie voor beste documentaire.