Whatever works

Vier jaar geleden verraste Woody Allen de wereld door zijn eigen New York te verlaten en te gaan filmen in Europa. Een grote stap voor iemand die ooit beweerde dat hij buiten New York niet kon ademhalen. Na twee geslaagde Europese films (MATCH POINT en VICKY CHRISTINA BARCELONA) en twee minder succesvolle (SCOOP en CASSANDRA’S DREAM) keerde hij terug naar zijn woonstek. Als eerste film maakte hij er WHATEVER WORKS – een komedie zijn talent waardig. Allen gebruikte hiervoor een oud scenario dat hij in de jaren zeventig geschreven had voor de komische acteur Zero Mostel. Door diens plotselinge overlijden was het script in een la terecht gekomen.
Hoofdpersoon in WHATEVER WORKS is Boris, een man op leeftijd en een mopperkont van het zuiverste water. Hij is een mislukte natuurkundige die het niet kan verkroppen dat hij nog steeds geen Nobelprijs heeft gewonnen. Als bijverdienste geeft hij schaakles aan kinderen die hij imbecielen noemt. Zijn leven verandert drastisch wanneer het dommige en naïeve tienermeisje Melodie aan zijn deur verschijnt. Zij is van huis weggelopen. Met de nodige tegenzin verschaft Boris haar tijdelijk onderdak, waarna er een bijzondere relatie tussen de twee tegenpolen ontstaat.
Opvallend aan WHATEVER WORKS is dat Boris zich regelmatig rechtstreeks tot de kijker richt. In hem herkennen we meteen een ouder geworden Woody Allen. Als zijn spreekbuis kan Boris nog beter Allen’s sarcastisch opmerkingen en cynische grappen maken, en actrice Evan Rachel Wood (Melodie) blijkt daarbij een gelijkwaardige tegenspeelster. De VPRO-gids karakteriseerde de film lovend als ‘snedig sarcasme per strekkende meter’.