Un conte de noël

Al in het voorjaar van 2008 beleefde UN CONTE DE NOËL zijn wereldpremière in Cannes, maar wij hebben dit Franse drama speciaal bewaard voor de komende kerstperiode. De film gaat over de Vuillards, een artistieke en nogal excentrieke familie.
Zoon Henry (Mathieu Amalric) is de rebel van het gezin, die ooit door zijn truttige zus Elizabeth (Anne Consigny) de deur werd gewezen vanwege zijn financiële problemen. Tegen alle afspraken in komt hij vlak voor de kerst toch terug naar het ouderlijk huis. Zijn moeder Junon (Catherine Deneuve) blijkt terminale kanker te hebben; alleen een beenmergtransplantatie kan redding brengen. Als blijkt dat Henry een geschikte donor voor haar is veranderen de familieverhoudingen tegen wil en dank.
‘Un conte de Noël is een diepgravende, even tragikomische als genadeloze karakterstudie van een disfunctionele familie’, zo schreef de Volkskrant. Dankzij het uitstekende acteren is de familiekroniek een zeer originele kerstfilm geworden met Cathrine Deneuve als stralend middelpunt. Maar ook de chemie tussen Amalric en Consigny (eerder samen te zien in THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY) maakt de film meer dan bijzonder. Kortom, perfect kijkvoer voor rond de kerst.