everlasting_moments.jpg

Everlasting moments

Everlasting moments

EVERLASTING MOMENTS van de oude Zweedse regisseur Jan Troell speelt in het begin van de vorige eeuw, de jaren van grote armoede en sociale omwentelingen. Het is het waargebeurde verhaal van Maria Larsson, een arbeidersvrouw die dankzij haar fotocamera overeind wist te blijven in zware omstandigheden.
Maria’s relaas wordt in voice-over verteld door haar oudste dochter Maja. Haar ouders maken een stormachtige huwelijk door. In nuchtere toestand is Maja’s vader Sigge een charmante man, lief voor zijn vrouw en zeven kinderen. Maar na een kwade dronk wordt hij heel onaangenaam. Het leven van Maria is bepaald geen pretje. Uiteindelijk verandert dat dankzij een fotocamera die zij van Sigge heeft gekregen.
Eerst gebruikt Maria de camera om wat afleiding te hebben, maar na verloop van tijd ontdekt ze dat fotograferen meer is dan prentjes maken. Door haar liefhebberij lukt het haar om afstand te nemen van haar beslommeringen. Wanneer Sigge wordt opgepakt na een aanslag op een schip realiseert ze zich dat het vastleggen van belangrijke gebeurtenissen van grote waarde kan zijn. Zo gaat Maria foto’s maken van soldaten die naar het front gaan wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt.
EVERLASTING MOMENTS is een soort tijdmachine die terugvoert naar de periode tussen 1907 en 1917. Het scenario werd geschreven door Troell’s vrouw; Maria was een tante van haar en sommige foto’s die in de film te zien zijn komen uit het familiealbum. ‘Een indrukwekkende film die een goed beeld geeft van het begin van de vorige eeuw’, aldus de NRC.