la_piscine.jpg

La piscine

La piscine

Deze zomer stond het Filmmuseum in het teken van een van de belangrijkste Franse filmacteurs, Alain Delon. In een retrospectief werd een groot aantal van zijn films vertoond. Wij programmeerden in augustus al Visconti’s ROCCO E I SUOI FRATELLI en deze maand vertonen we een andere klassieker: LA PISCINE (1969) van Jacques Deray. In deze film speelt Delon tegenover een andere ster, Romy Schneider.
LA PISCINE wordt in alle filmboeken beschreven als een zwoele thriller. En niet ten onrechte. Marianne (Schneider) en Jean-Paul (Delon) brengen hun vakantie door in een villa in Saint-Tropez, in de jaren zestig dé plek aan de Franse Riviera. Hun dagen slijten zij voornamelijk aan de rand van een zwembad. Op een dag komt Marianne’s ex-minnaar Harry (Maurice Ronet) op bezoek, samen met zijn aantrekkelijke dochter Penelope (Jane Birkin). Er ontstaat al snel een broeierige sfeer doordat Jean-Paul veel belangstelling krijgt voor Penelope. De atmosfeer verandert van aangenaam sloom en landerig in onaangenaam broeierig. De stemming wordt geladen, een misdaad lijkt nabij.
Deray’s klassieker dankt zijn status van cultfilm vooral aan het charisma van beide hoofdrolspelers. De film was een triomfantelijke comeback voor Romy Schneider, die onder goede regisseurs veel meer in haar mars bleek te hebben dan haar wereldberoemde Sissy-rol. Pikant detail: Delon en Schneider hadden vijf jaar daarvoor hun relatie verbroken, maar Deray bracht hen voor het eerst weer bijeen.