rocco_fratelli.jpg

Rocco e i suoi fratelli

Rocco e i suoi fratelli icon_trailer.png

ROCCO E I SUOI FRATELLI (‘Rocco en zijn broers’) uit 1960 is een van de succesvolle films van de Italiaanse regisseur Luchino Visconti (1906-1976) en behoort samen met zijn MOORD IN VENETIË tot de absolute cinematografische wereldtop.
ROCCO is de geschiedenis van een weduwe die met haar vijf zoons vanuit het arme platteland van Zuid-Italië vertrekt naar het rijke Milaan. In vijf hoofdstukken, elk genoemd naar één van de broers, laat Visconti zien hoe het boerengezin zijn weg vindt. Elke broer reageert anders op de nieuwe leefomgeving. De verhouding tussen de oudste broer Simone (Renato Salvatori) en de jonge Rocco (Alain Delon) dreigt tot een breuk te komen als de jonge prostitué Nadia (Annie Girardot) in het spel verschijnt. Beide broers zijn verliefd op haar, waardoor de traditionele broederliefde zwaar op de proef wordt gesteld.
De film is een bijna klassieke tragedie over de corrumperende invloed van de stad. Rocco houdt zich krampachtig vast aan de oude tradities, terwijl zijn oudste broer zich aanpast aan het moderne stadsleven.
Voor Alain Delon was het zijn eerste film waarmee zijn glorieuze loopbaan een aanvang nam. ROCCO is deze zomer opnieuw door het Filmmuseum uitgebracht vanwege een retrospectief van de Franse acteur.