The reader

THE READER trok afgelopen zomer volle zalen, ongetwijfeld vanwege de bejubelde acteerprestaties van Kate Winslet die terecht een Oscar won. Maar vast ook doordat veel mensen het boek kennen waarop waarop Stephen Daldry’s verfilming is gebaseerd: Der Vorleser van Berhard Schlink (1995), een indringend verhaal over schuld en schaamte in het naoorlogse Duitsland.
Het is 1958. De 15-jarige Michael Berg (een minstens zo mooie rol van David Kross) leert de twintig jaar oudere Hanna Schmitz (Winslet) kennen. Hij wordt verliefd op haar en zij laat hem op een wat merkwaardige manier toe in haar teruggetrokken bestaan. De twee krijgen een korte maar intense relatie: Michael komt na schooltijd langs, ze bedrijven de liefde en hij leest Hanna voor uit de wereldliteratuur. Met haar soms wispelturige of gesloten gedrag kan Michael niet altijd overweg. Even plotseling als Hanna in zijn leven kwam, verdwijnt ze weer. De jongen blijft achter – vol onbegrip en verdriet. Pas acht jaar later, wanneer hij voor zijn rechtenstudie een proces bijwoont in de rechtbank, ziet Michael haar weer. Hanna staat met vijf andere kampbewaaksters terecht voor gruweldaden. Ongeloof, schaamte en schuldgevoelens overvallen Michael. Het wordt nog pijnlijker als hij ontdekt dat Hanna een groot geheim heeft verzwegen. Zijn verdere leven zal blijvend getekend zijn door deze vrouw.
THE READER is volgens NRC Handelsblad een getrouwe boekverfilming die ontroert en ontregelt. ‘Ondanks het glossy uiterlijk snijdt de film wel degelijk belangrijke kwesties en vragen aan, die je aan het denken zetten.’