buddenbrooks.jpg

Buddenbrooks

Buddenbrooks icon_trailer.png

BUDDENBROOKS is de verfilming van de gelijknamige familiekroniek uit 1901 van de Duitse schrijver Thomas Mann. In 1929 werd hij bekroond met de Nobelprijs voor de literatuur. ‘Vooral vanwege de grootse roman Buddenbrooks, die steeds meer erkenning heeft gekregen als één van de klassieke werken van de moderne literatuur’, zo oordeelde de Nobelprijsjury.
Het verhaal speelt zich af in het midden van de 19de eeuw in Lübeck – destijds de belangrijkste Hanzestad. Dankzij een succesvol bedrijf behoort de familie Buddenbrooks tot de sociale elite. Het gezin bestaat uit Jean Buddenbrooks, zijn vrouw Betsy en hun drie kinderen Thomas, Christian en dochter Tony. Wanneer Jean overlijdt neemt Thomas het bedrijf over. Maar dan gaat het langzaamaan mis: de Buddenbrooks krijgen steeds minder grip op de zaak, terwijl andere bedrijven juist floreren. De ondergang van het familiebedrijf lijkt onvermijdelijk.
Regisseur Heinrich Breloer, een groot bewonderaar van Mann en voormalig TV-regisseur, weet alles net iets anders in beeld te brengen dan in het gemiddelde kostuumdrama. Zo is het oude Lübeck van een haast ongekende schoonheid. Ook het spel van de acteurs (waaronder Fedja van Hûet) geeft de film extra dimensie. Met als uitblinker Armin Mueller-Stahl, die geknipt blijkt voor de rol van pater familias Jean.