Doubt

Dat ze hun vak verstaan staat buiten kijf. Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman hebben al in vele producties geschitterd, en vooral ook in heel verschillende rollen. In DOUBT laten ze opnieuw een staaltje van hun kunnen zien. Regisseur John Patrick Shanley zet Streep in de rol van onbuigzame non tegenover Seymour Hoffman als innemende priester. En dat levert acteervuurwerk op – zowel in woord als mimiek.

Het is 1964. De nonnenschool in een Iers-katholieke parochie in The Bronx, New York, wordt geleid door zuster Aloysius. Ze is streng in de leer en dat moeten haar pupillen én collega’s weten. Wars van elke vernieuwing probeert Aloysius alles en iedereen in het gareel te houden. Flynn (Seymour Hoffman) daarentegen is een graag geziene priester uit dezelfde parochie. Hij verwelkomt de nieuwe geluiden van zijn tijd en schaamt zich er niet voor om te preken over twijfel in plaats van over dé waarheid. Ook op de nonnenschool waar hij lesgeeft zien de scholieren hem graag komen, in tegenstelling tot Aloysius die grote moeite heeft met de man.

Flynn’s leven kantelt wanneer een jonge lerares, zuster James (Amy Adams), zich zorgen maakt over het misschien wel te vriendelijke contact dat de priester heeft met een van haar leerlingen. Ze laat dat voorzichtig doorschemeren. Het is genoeg voor Aloysius om de strijd met Flynn aan te gaan. En hoewel hij hoger in de hiërarchie staat, haalt Flynn bakzeil en moet hij vertrekken. Van school en uit de parochie. Twijfelt dan niemand aan deze ‘rechtsgang’? Jazeker, ook de kijker komt er niet mee weg.