Un secret

Het familiedrama UN SECRET begint in zwartwit in 1985, wanneer de 37-jarige jeugdpsychiater François Grimbert een telefoontje krijgt. Zijn vader is verward van huis weggelopen. Kan hij hulp bieden? Door dit voorval moet François met gemengde gevoelens terugdenken aan zijn jeugd.


De film schakelt terug naar de jaren vijftig – nu in kleur. François is dan een ziekelijk, verlegen jongetje dat haarfijn aanvoelt hoe hij tekortschiet in de ogen van zijn vader, de voormalige topsporter Maxime (Patrick Bruel). Zijn moeder Tania (Cécile de France) is gek op François, maar het is nauwelijks te geloven dat hij een zoontje is van deze mooie atletische vrouw. In zijn fantasie schept François een stoer broertje dat alles doet wat híj niet durft. Ook denkt hij de rafelige randjes weg uit het huwelijk van zijn Frans-Joodse ouders. Dat er iets wringt, weet hij. En dat het iets te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging, vermoedt hij later ook. Maar liever idealiseert hij hun huwelijk.


François is graag bij Louise (Julie Depardieu), een familievriendin die vlakbij een massagepraktijk heeft. Zij is het die hem uiteindelijk op zijn vijftiende vertelt over de geheimen van zijn ouders. En pas dan gaan de ogen van François echt open.


Cineast Claude Miller baseerde UN SECRET op de gelijknamige bestseller van Philippe Grimbert. Met flashbacks en flashforwards onthult hij in prachtige beelden het noodlot van de familie. Een intelligent en subtiel drama waarin uitstekend wordt geacteerd. De film werd in 2008 genomineerd met acht Cécars, waaronder beste film, regie, actrice, fotografie en script.