die_welle.jpg

Die Welle

  • regie: Dennis Gansel

  • met: Jürgen Vogel • Fredrick Lau. Jennifer Ulrich

  • DUI •drama, thriller • 2008 • 101 min.

Die Welle icon_trailer.png

Rainer Wenger is een jonge, moderne leraar die van punkrock houdt. Zijn leerlingen zien hem graag voor de klas. Als de school zich opmaakt voor een projectweek over staatsvormen, kiest Rainer voor het thema democratie. Maar een collega kaapt dit onderwerp voor zijn neus weg en hij switcht met tegenzin naar een ander thema: autocratie.
Zijn leerlingen zijn niet bepaald enthousiast, maar gaandeweg de week raken ze steeds meer betrokken bij het onderwerp. Dat heeft alles te maken met het charisma van hun leraar en het opmerkelijke experiment dat hij introduceert. Rainer verduidelijkt spelenderwijs de werking van het autocratische systeem door zijn leerlingen zélf te laten ervaren wat het inhoudt. Zonder dat ze het in de gaten hebben, lopen ze in de val van fascistische uitingsvormen: ze groeten Rainer als ‘meneer’ en staan netjes in het gelid als hij de klas binnenkomt. Samen verzinnen ze een naam (‘Die Welle’), een logo, een groet en gaan ze een wit kledingstuk dragen. De groepsdruk wordt steeds heviger, wat ten koste gaat van vriendschappen en kritische klasgenoten. Die Welle gaat opvallen – ook buiten de school – en Rainer moet zich verantwoorden. Hij denkt het groepsproces goed in de hand te hebben en gaat door met zijn experiment. Maar zijn overmoed leidt alsnog tot een onontkoombare escalatie.
De Duitse regisseur Dennis Gansel heeft met DIE WELLE inmiddels zo’n drie miljoen landgenoten weten te bereiken. In Amerika leidde het waargebeurde experiment al eerder tot een film: THE WAVE (1981). DIE WELLE is een eigentijdse variant, die een extra dimensie krijgt doordat het uitgerekend in Duitsland speelt.