vox_populi.jpg

Vox populi

  • Ook met Tara Elders:

  • 06/05
  • 06-05.jpg

Vox populi

VOX POPULI is na SIMON en SEXTET het laatste deel van Eddy Terstall’s trilogie over dood, seks en politiek in Nederland. Met SIMON wist Terstall de harten van velen te winnen; de film werd in 2004 met liefst vier Gouden Kalveren bekroond. SEXTET bleek een wat mager tussendoortje, terwijl VOX POPULI weer de ware kwaliteiten van de scenarioschrijver en regisseur laat zien. Zoals de Volkskrant het treffend verwoordt: ‘Terstall verstaat de kunst om de onderwerpen die het maatschappelijke debat beheersen, te vangen in gesprekjes die – hoe gevat en geestig ook – geen moment onnatuurlijk klinken.’
Het is dan ook niet zo vreemd dat je tijdens de film constant de neiging hebt om vergelijkingen te maken met de huidige politiek en met actuele politieke figuren en maatschappelijke groeperingen. Dat wordt nog eens extra gevoed door optredens van BN’ers als Paul Witteman en Matthijs van Nieuwkerk die zichzelf spelen.
VOX POPULI gaat over de linkse politicus Jos Fransen (Tom Jansen), al jaren lijsttrekker van de Rood Groenen. De partij staat er niet zo best voor in de peilingen. Fransen raakt via zijn dochter Zoë (Tara Elders) en haar vriendje Sjef (Johnny de Mol) in contact met diens vader Nico (Ton Kas). Onder invloed van Nico’s typisch Jordaanse wijsheden poneert Fransen steeds rechtsere ideeën, tot verbijstering van zijn fractiegenoten. Hun mond wordt echter gesnoerd door de enorme stemmenwinst die Fransen behaalt. Maar als zijn ideeën steeds meer gaan lijken op de extreem rechtse partij Hup Holland Hup van Arno Smeets (Dirk Zeelenberg) dreigt het allemaal uit de hand te lopen.

NB: op donderdag 15 januari wordt de film ingeleid door regisseur Eddy Terstall – zie voor meer info pag 4 van dit boekje.