mariken.jpg

Mariken

Mariken icon_trailer.png

De oude kluizenaar Archibald vindt een klein meisje in het bos. “Zorg voor Mariken”, staat op haar tasje geschreven. En dat doet Archibald, in zijn huisje ver van de bewoonde wereld. Hij leert Mariken drie belangrijke dingen: was elke dag je voeten, eet dagelijks pap van geitenmelk en lees veel. Vooral uit Archibald’s boek De mensheid is een klucht leert Mariken van alles over het leven.
Op een dag is hun geit verdwenen en gaat Mariken naar de grote stad om een nieuwe geit te kopen. Daar ontmoet ze voor het eerst andere mensen. Al gauw vergeet ze alle wijze tips van Archibald. Ook ontdekt ze dat haar boekenwijsheid niet altijd spoort met het werkelijke leven. Mariken ontmoet er kleurrijke figuren, zoals de gevreesde Zwarte Weeuw, neefje Rattejan en wagenspeler Joachim. Allemaal hebben ze interesse in het bijzondere meisje. Dat geldt ook voor Isabella, die een hechte band met Mariken krijgt. Maar Mariken gaat twijfelen. Moet ze niet terug naar Archibald?
MARIKEN is losjes gebaseerd op het middeleeuwse verhaal over Mariken van Nimwegen, maar voor het scenario werd vooral Mariken van kinderboekenschrijver Peter van Gestel gebruikt. Kim van Kooten schreef de dialogen en speelt de rol van Isabella. Ook de andere rollen worden bezet door een keur van acteurs. Wat te denken van Jan Decleir, Willeke van Ammelrooy, Johanna ter Steege, Ramsy Nasr, Hans Dagelet, en vooral de verrassende Laurien van den Broeck als Mariken. De film ontving in 2001 de publieksprijs tijdens het Nederlands Film Festival.