breath.jpg

Breath

Breath

De Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-Duk had wereldwijd groot succes met zijn films SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING en BIN-JIP, films die wij beide hebben geprogrammeerd. Deze maand draaien we zijn meest recente film BREATH.
Een vrouw, Yeon, kijkt naar een tv-uitzending over een terdoodveroordeelde man Jang Jing, die zijn vrouw en kinderen heeft gedood en vervolgens meerdere zelfmoordpogingen heeft gedaan. In een opwelling besluit Yeon naar de gevangenis te gaan om hem te bezoeken. Zelf zit ze in een huwelijkscrisis en leeft ze zeer teruggetrokken. Ook zij voelt zich een gevangene, maar dan in haar dagelijkse bestaan.
In de gevangenis volgen meerdere ontmoetingen tussen Jang Jing en Yeon, waardoor een band tussen het tweetal ontstaat. We zien de vrouw opbloeien en zich emotioneel bevrijden, terwijl de gevangene steeds meer verstrikt raakt in de emoties die de bezoeken oproepen. Langzaam verdwijnt echter het verschil tussen de gevangenis en de buitenwereld, waarbij de liefde een bizarre kans krijgt om te ontluiken.
Een van de opvallendste aspecten van het werk van Kim Ki-duk is dat er zo weinig wordt gesproken in zijn films. De regisseur laat liever de beelden voor zichzelf spreken en weet zijn verhalen te vertellen zonder een woord teveel. In BREATH volgt hij opnieuw deze aanpak, met wederom een bijzonder resultaat.