Before the devil knows you’re dead

Regisseur Sidney Lumet is een oude rot in het filmvak. Al in 1957 werd hij wereldberoemd met zijn 12 ANGRY MEN, een klassieker die onlangs nog bij ons te zien was. En in 2005 kreeg hij een Oscar voor zijn totale oeuvre. De inmiddels 83-jarige Lumet is echter nog lang niet versleten, zo bewijst hij met zijn nieuwste film BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU’RE DEAD.
Dit spannende melodrama draait om de broers Andy en Hank (Philip Semour Hoffman en Ethan Hawk). De eerste is ogenschijnlijk succesvol in het onroerend goed, maar kampt met een grote financiële crisis. De tweede is een gescheiden loser met alcohol- en geldproblemen. Om uit hun financiële zorgen te komen beramen zij een overval op een juwelierszaak. De kraak ziet er eenvoudig uit, maar loopt helaas volkomen spaak. Beide mannen komen vervolgens in een spiraal van angst en schaamte, en hun (familie)problemen nemen alleen maar verder toe.
Lumet en debuterend scenarist Kelly Masterson vertellen het verhaal van BEFORE THE DEVIL op een heel slimme manier: ze schakelen heen en weer tussen de dagen vóór en na de overval. Daardoor herbergt de film de nodige verrassingen. De acteurs blinken uit, maar dat kan ook niet anders met Oscarwinnaar Semour Hoffman en een grote naam als de Brit Albert Finney. Zij maken van BEFORE THE DEVIL een venijnig goede excercitie. ‘Virtuoos switcht Lumet van een overvalfilm naar een familiedrama, en weer terug naar de gitzwarte schets van de Amerikaanse man die niet wil teleurstellen’, aldus de Volkskrant.